zondag 10 juli 2011

E.O.F.Y.S....de gekte voorbij

De winter is in volle gang in Perth. Getuige nieuwsberichten hebben we te maken met extreem koud weer. 25 jaar geleden hebben de Perthianen 7 opeenvolgende dagen een temperatuur gemeten overdag van onder de 17 graden: A winter record was set! En wat gebeurt er nu, wij zijn hier en jawel opnieuw een koude golf. En dat voelen wij wel. Want de huizen hier -hoe nieuw ze ook mogen zijn- worden niet geïsoleerd. Dubbelbeglazing? Nooit van gehoord!
Onze airco verwarmt gelukkig ook, dus echt koukleumen is het niet. Dat alles een prijs heeft, ondervonden we vrijdag, toen wij verrast werden met onze eerste rekening voor de elektra: 840 dollar (635 euro) voor 9 dagen. Dat was effe schrikken. Snel opgebeld met Synergie om te horen hoe dat mogelijk is. Ach meneer, dat zal wel niet kloppen, werd verteld. Alsof ik dat niet al wist. Wacht maar een nieuwe rekening af, werd mij geruststellend gezegd. Niets aan de hand; als je mijn verhoogde bloeddruk en duizelingen niet meerekent dan. In Suriname zou men zeggen: het moet niet gekker worden.

Maar met de start van de winter komt ook het einde van het financiële jaar hier in Australië in zicht. Dus op 30 juni eindigt hier het jaar, voor de belastingdienst. Dat houdt in dat je de hele maand juni wordt doodgegooid met E.O.F.Y.S. ??? Logisch toch: End Of Financial Year Sale. 
Zelfs ziektekostenverzekeraars gooien hun producten in de uitverkoop. Wie een extra (aanvullende) ziektekostenverzekering heeft, krijgt een deel v.d. verplicht door de werkgever ingehouden premie voor de basisverzekering terug. En het schijnt lonend te zijn.


Vandaag -zondag 10 juli- is Jens weer 'buiten' gaan joggen en ik was mee op de fiets. Joggend door zijn favoriete buurtje (Mount Lawley) met mooie vrijstaande woningen, die vergelijkbaar is met Heemstede. Zo ook de prijzen. Dus daar gaan wij niet wonen. Zelfs voor een assistant-professor is dat té hoog gegrepen. Maar dromen en verlangen mag altijd.
En tot die tijd, is het prima vertoeven hier in Newcastle Street.


1 opmerking:

  1. Ihr werdet es nicht glauben, aber im Grunde ist in Deutschland schon Herbst. Jeden Tag stürmisches Wetter, regen und Temperaturen unter 20 Grad Celsius...

    BeantwoordenVerwijderen